Buďte na párty za hviezdu! Pripravte mexické jedlo, ktorým všetkých dostanete

Urobte vašim priateľom párty v mexickom duchu.
FOTO: depositphotos.com
Robíte ďalšiu piatkovú párty pre všetkých svojich priateľov a rozmýšľate, aké dobroty by ste im pripravili? Máme pre vás jednoduché recepty, ktoré zvládnete ľavou zadnou a vaši hostia si budú oblizovať prsty. Mexická kuchyňa je žoviálna, chutná a jedlá sa pripravujú ľahko. Vyskúšajte to aj vy!
Len v máloktorej kuchyni sa jedlo balí tak často ako práve v Mexiku. Výhodou je, že na to, aby ste si ho vychutnali, zvyčajne nepotrebujete príbor, stačia len vaše ruky. Pre mexické recepty na párty hovorí tiež to, že sú rozmanité a s pomerne malým úsilím nakŕmite veľa ľudí. Môžete si vybrať mäso, ryby, zeleninu, syr alebo morské plody. Hostiteľ väčšinou pripraví len jednotlivé časti a hostia si potom vytvoria jedlo podľa toho, na čo majú práve chuť. A navyše pritom zažijete kopec zábavy. Len jedna malá rada: ak máte v miestnosti koberec, radšej ho na večer odložte... Nikdy neviete, kam sa vám taká kukurica môže zakotúľať. :)
Základom väčšiny mexických jedál je tortila. Ploché chleby sú vyrobené buď z pšeničnej alebo kukuričnej múky a sú vlastne obalom pre tacos, burritos alebo quesadilly.
Chutné buritos vašu návštevu zasýtia.
FOTO: depositphotos.com
Kúpiť alebo upiecť?
Tortily dnes nájdeme v každom obchode. Doma ich stačí vložiť do mikrovlnky a na chvíľu ohriať. Ak však chcete svojich priateľov prekvapiť ešte viac, skúste si ich pripraviť sami doma. Stačí zmiešať múku, soľ a vodu a vytvoriť cesto. Potom si vezmete cesto veľkosti približne golfovej loptičky, položíte na potravinovú fóliu, ktorú dáte aj na vrch a vyvaľkáte kruh s priemerom asi 12 centimetrov. Na panvici ich opečiete 30 sekúnd z každej strany.
Perfektné jednohubky z tortíl urobíte, ak vytvoríte cesto s priemerom len sedem centimetrov a necháte ho upiecť do chrumkava. Tieto malé tortily sa nazývajú tostadas a dajú sa obložiť podľa chute.
Tacos sú malé tortily z kukuričnej múky, ktoré sú klasicky plnené len mäsom, cibuľou a salsou. Ale naplniť si ich môžete podľa vlastnej predstavivosti – napríklad morskými plodmi (chobotnicami alebo kalamármi), údenými rybičkami alebo kúskami kurčaťa. Kto má rád sladké, môže vyskúšať aj alternatívu s pečeným banánom alebo mangom.
Kým tacos sú skôr „na desiatu“, väčší hlad zaženie burritos. Veľké tortily sú v tomto prípade najčastejšie plnené mäsom, ryžou, fazuľou a syrom.
Minitortily – malé a chutné jednohubky.
FOTO: depositphotos.com
Bez omáčky by to nebolo ono!
K mexickému jedlu patria rôzne dipy a salsy. Niektoré vám možno zachutia viac, iné menej. Záleží len na tom, čo máte radi. Výhodou ale je, že omáčky, ktoré si obľúbite, môžete pokojne pripravovať aj k iným jedlám. Z pečeného kurčaťa, ku ktorému si urobíte guacamole alebo ostrú paradajkovú omáčku, bude hneď iné jedlo, ako keď si k nemu pripravíte tradičnú ryžu alebo zemiakové pyré.
Od guacamole by vás možno mohla odrádzať jeho zelená farba, ale keď dip prvý raz vyskúšate, zahodíte všetky predsudky. Základnou surovinou na prípravu guacamole je totiž avokádo. Červenú salsu si pripravíte, ak zmiešate paradajky, cibuľu, čili, limetovú šťavu a koriander.
Guacamole – obľúbená avokádová salsa.
FOTO: depositphotos.com
Pre mexickú kuchyňu sú typické pikantné prísady ako jalapeños a habaneros. Typickú vôňu dávajú jedlám aj koriander, cibuľa, cesnak, oregano, tymián a údená paprika. Nesmie chýbať fazuľa a rajčiny.
Urobte si sami
Je mexická kuchyňa presne to, čo chcete svojim priateľom pripraviť na piatkovú párty? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami!
Guacamole
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej alebo limetovej šťavy
- ½ bielej alebo červenej cibule
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 malá čili paprička
- Soľ a korenie
Postup:
- Avokádo prepoľte, vyberte kôstku a zbavte šupy. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Čili umyte, dajte na polovicu, vyberte zrniečka (ak máte radi veľmi pikantné, môžete zopár nechať), a nakrájajte na menšie kúsky.
- Suroviny zmiešajte s citrónovou šťavou a ponorným mixérom vytvorte pyré, až kým vznikne krémová guacamole. Dochuťte soľou a korením.
- Salsu dajte so misy, okolo môžete naukladať nachos, nakrájanú cibuľu a papriku.
Tostadas
Suroviny:
- 4 malé tortily z kukuričnej múky
- Olej na opečenie
- Na oblohu: obľúbené prísady ako zelenina a mäso – napríklad 100 gramov strúhaného syra, 100 gramov opečeného a nakoreneného mletého hovädzieho mäsa, plátky paradajky, nakrájaná a opražená cibuľa, 100 gramov na kocky nakrájaného a opečeného kuracieho mäsa, 50 gramov kukurice, 50 gramov fazule (napríklad z konzervy), crème fraîche, guacamole alebo inú salsu.
Postup:
- Tortily na troche oleja orestujeme na panvici a okraje môžete trochu nadvihnúť, aby vznikli malé misky.
- Naplňte misky mäsom a zeleninou podľa chuti. Na koniec posypeme syrom, pridáme crème fraîche alebo guacamole.
Buritos
Suroviny na dva kusy:
- 2 veľké tortily
- Na naplnenie: zelenina, ryža, mäso – napríklad 200 gramov mletého hovädzieho mäsa, 100 gramov varenej ryže, dve paradajky nakrájané na kocky, avokádo nakrájané na kocky a pásiky, 50 gramov varenej fazule.
Postup:
- Tortily krátko zahrejte na horúcej panvici bez oleja
- Obložte tortily s prísadami, zrolujte ich tak, aby ste zložili konca. Hotovo. :)